De voorwaarden voor de EU-blauwe kaart, de EU-pendant van de Nederlandse verblijfsvergunning als kennismigrant, zijn dit jaar aangepast. Hiermee is het eenvoudiger geworden om in plaats van de kennismigrantenvergunning een (EU)blauwe kaart aan te vragen of te switchen van kennismigrant naar blauwe kaart.

Het grote voordeel van de blauwe kaart is dat de werkgever geen erkend referent hoeft te zijn en dan ook niet hoeft te voldoen aan de voorwaarden voor de erkend referent. Verder kun je met een blauwe kaart makkelijker een verblijfsvergunning in een andere EU-lidstaat krijgen en een tijd buiten Nederland verblijven. Ook kun je met de blauwe kaart in sommige gevallen sneller in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd als langdurig ingezetene en komen de houder van de blauwe kaart en de gezinsleden in aanmerking voor lager collegegeld bij het volgen van een studie.

Sinds dit jaar zijn de salariseisen voor de blauwe kaart voor personen ouder dan 30 jaar verlaagd en gelijkgetrokken met die voor de kennismigrant, namelijk €5.331. Voor pas afgestudeerden geldt nu ook een lagere salariseis, namelijk €4.265.  Verder is het naast het eerder verplichte diploma in het hoger onderwijs (dat niet geldt voor de kennismigrant) nu ook mogelijk om zonder dat diploma, maar met voldoende werkervaring – minimaal 5 jaar en in sommige gevallen minimaal 3 jaar – een blauwe kaart te krijgen.

Het kan hiermee dus interessant(er) zijn voor hoogopgeleide werknemers en hun werkgevers de blauwe kaart te overwegen. Scheers Advocatuur beoordeelt graag of de blauwe kaart ook in uw situatie passend is. U kunt hiertoe contact opnemen met Scheers Advocatuur.