Per 1 april 2017 is het voor studenten, kennismigranten en wetenschappelijk onderzoekers makkelijker geworden om hun eigen onderneming te starten. Vanaf dan wijzigen de arbeidsmarktaantekeningen op de verblijfsvergunningen. Met deze maatregel kunnen kennismigranten en studenten naast hun baan of studie een eigen onderneming starten. Wetenschappelijk onderzoekers zijn vanaf 1 april helemaal vrij op de arbeidsmarkt.

Voor het werken in loondienst blijft voor studenten echter gelden dat de werkgever hiervoor een tewerkstellingsvergunning (twv) nodig heeft. Voor werkzaamheden van maximaal 10 uur per week wordt deze vrij makkelijk verleend. Ook voor kennismigranten geldt dat voor werkzaamheden voor een andere werkgever een twv nodig is. Als er gewerkt wordt zonder twv, dan loopt de werkgever of opdrachtgever het risico op een hoge boete door de Inspectie SZW.

Immigratierecht advocaat

Voor meer informatie over het werken met buitenlandse werknemers en het het starten van een eigen onderneming, kunt u contact opnemen met Scheers Advocatuur.