De Hoge Raad oordeelt in een arrest van 6 september 2024 dat bij een verhoor met het oog op het opleggen van een bestuurlijke boete een recht op bijstand van een raadsman, zoals een advocaat, bestaat. Dit recht op bijstand tijdens een verhoor was al duidelijk voor het strafrecht, maar geldt dus ook voor bestuurlijke boetes.

Dit recht op bijstand van een raadsman is een van de fundamentele kenmerken van een behoorlijk proces. Als een partij niet goed hierover is geïnformeerd leidt dat tot een verzuim aan de kant van de overheid, dat in beginsel niet kan worden gerechtvaardigd. Een partij, zoals een bestuurder van een onderneming, moet voordat een verhoorsituatie ontstaat dus niet alleen de cautie krijgen – een waarschuwing dat diegene niet verplicht is te antwoorden -, maar ook worden gewezen op het recht op rechtsbijstand. Dit geldt dus ook voor de IND en de Nederlandse Arbeidsinspectie bij op grond van de Vreemdelingenwet (Vw) en de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) opgelegde boetes. De praktijk laat echter zien dat dit in het verleden meestal niet is gebeurd. Als dit niet is gebeurd, moet worden beoordeeld of nog wel sprake is van een behoorlijk proces en kan de betreffende verklaring worden uitgesloten van het bewijs. Dit kan weer gevolgen hebben voor het kunnen opleggen van de boete of voor matiging van de boete.

Scheers Advocatuur kan u niet alleen bijstaan als de IND of de Nederlandse Arbeidsinspectie een bestuurlijke boete heeft opgelegd, maar ook in het proces daarvoor, onder meer door bij een verhoor aanwezig te zijn. Als het verhoor reeds heeft plaatsgevonden, maar er is niet gewezen op dit recht op bijstand, dan kan Scheers Advocatuur de consequenties daarvan beoordelen en dit in een rechtsmiddel naar voren brengen. Voor advies over uw specifieke situatie kunt u contact opnemen met Scheers Advocatuur.