Verblijfsvergunning gezin
Als u met uw buitenlandse, ongehuwde of gehuwde, partner of kind in Nederland wilt verblijven, moet u een verblijfsvergunning aanvragen.
Hiervoor geldt een aantal voorwaarden. De belangrijkste voorwaarden zijn dat u nog minimaal een jaar over voldoende inkomen moet beschikken en dat uw partner het basisexamen inburgering in het buitenland heeft behaald. Er zijn wel enkele uitzonderingen van toepassing. Zo hoeft het (minderjarige) kind geen inburgeringsexamen te doen en zijn ook partners die afkomstig zijn uit bepaalde landen of die al een Nederlandse verblijfsvergunning hebben, van het inburgeringsexamen vrijgesteld. Deze vrijstelling van het inburgeringsexamen geldt ook indien de partner over bepaalde diploma’s beschikt of kan aantonen dat door persoonlijke omstandigheden het examen niet kan worden behaald. Zowel de inburgeringseis als de inkomenseis worden tegenwoordig na uitspraken van het Europese Hof van Justitie en de Nederlandse rechters hierover minder strikt gehanteerd.
Als u of het gezinslid de nationaliteit heeft van een andere lidstaat van de EU, als u de Nederlandse nationaliteit heeft en met uw gezinslid een tijd in een andere lidstaat heeft verbleven en als het gezinslid zorgt voor een minderjarig Nederlands kind dat afhankelijk is van hem of haar, kan het zijn dat u valt onder het EU-recht, waarvoor de regels veel soepeler zijn en waarbij geen inburgeringseis en strikte inkomenseisen gelden.
Ook als niet aan één of meerdere voorwaarden wordt voldaan, zal de IND altijd een belangenafweging moeten maken en moeten beoordelen of de verblijfsvergunning desalniettemin toch moet worden verleend.
Op zoek naar een ervaren verblijfsvergunning advocaat?
Indien u meer informatie wenst over de voorwaarden en eventuele vrijstellingen daarvan in uw specifieke situatie, kunt u contact opnemen met Scheers Advocatuur.
Publicaties gezinshereniging
Hieronder enkele publicaties van Erik Scheers met betrekking tot het recht op gezinshereniging:
“Het belang van de Gezinsherenigingsrichtlijn, toen en nu“, A&MR nr 10 – 2022
“Verblijfsrecht na scheiding van Unieburger?” Over de grens nr 10 – dec 2015
“Ontwikkelingen met betrekking tot EU verblijfsrecht derdelanders” Over De Grens nr 7 – sept 2014
“De Europese verblijfsroute voor de niet-Europeaan (2)” Over De Grens nr 9 – nov 2012
“De Europese verblijfsroute voor de niet-Europeaan (1)” Over De Grens nr 7 – sept 2012
“Europese richtlijn gezinshereniging” Migrantenrecht 9-10 2004